تعداد بازدید: 4163

توصیه به دیگران 0

پنجشنبه 27 خرداد 1395-23:13

منتظر پرواز «پاپلی» باشید

 مستند «پاپلی» ساخته مهدی زمانپور کیاسری درباره زندگی خانواده‌ای مازندرانی است که در دل جنگل كياسرساکن هستند و هنوز زندگی‌شان به سبک زندگی‌های بومی مازندران می‌گذرد. پدر خانواده به خاطر یک اتفاق سال‌ها پیش قطع نخاع شده و...


مازندنومه؛ سرویس فرهنگی وهنری، اشکان جهان آرای: «مهدی زمانپور کیاسری»که به واسطه تولید مستند، چهره شناخته‌ شده‌ای در مستندسازی بومی به شمار می‌آید و با مستند بومی «مشتي اسماعیل» جوایز ملی و بین‌المللی زیادی را در سال‌های اخیر کسب کرد، این روزها در حال گذراندن مرحله صداگذاری مستند «پاپلی» است.

این مستند درباره زندگی خانواده‌ای مازندرانی است که در دل جنگل كياسرساکن هستند و هنوز زندگی‌شان به سبک زندگی‌های بومی مازندران می‌گذرد. پدر خانواده به خاطر یک اتفاق سال‌ها پیش قطع نخاع شده و بخش مهمی از فعالیت‌های روزانه منزل و پرستاري پدر برعهده دختر خانواده است. زمان‌پور کیاسری تولید این مستند را از سال گذشته آغاز کرد. گفت‌وگوی همشهری با این مستند ساز مازندرانی را درباره آخرین وضعیت «پاپلی» بخوانید:

آقای زمانپور، چه خبر از «پاپلی»؟

تصویربرداری به پایان رسید. تدوین کار هم توسط «مهدی حسینی‌وند» انجام شد. ایشان یکی از برجسته‌ترین تدوینگران سینمای ایران هستند که در کارنامه‌شان تدوین فیلم‌های سینمایی زیاد و سريالي همچون مختارنامه دیده می‌شود. آخرین کارشان هم تدوین فیلم سینمایی «بادیگارد» بود. اکنون در حال صداگذاری فیلم هستیم. این بخش هم توسط یکی از بهترین‌های صداگذاری ایران انجام می‌شود. «حسین مهدوی» صداگذار اهل آمل صداگذاری «پاپلی» را انجام می‌دهد. مهدوی صداگذاری فیلم‌های سینمایی مطرحی همچون «محمد رسول‌الله»(ص)، «شاهزاده روم»، «لانتوری» و «استرداد» را در کارنامه دارد و سال گذشته سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری را از جشنواره فیلم فجر دریافت کرد.

سال گذشته مصاحبه تقریباً مفصلی درباره «پاپلی» از شما منتشر کردیم. با توجه به مستند بودن فیلم، احتمالاً تغییر زیادی که مسیر تولید در مستند رخ نداد؟

طبیعتاً یک سری تغییرات به واسطه مستند بودن اتفاق می‌افتد. مثلا از میانه‌های کار، مادر خانواده پررنگ‌تر شد. یعنی در کنار دختر خانواده که نقشی‌ محوری داشت، مادر خانواده هم حضوری پررنگ دارد. مادر و دختری که از پدر نگهداری می‌کنند و همه کارها را انجام می‌دهند و پدری که در عین ناتوانی جسمی، از درك بالايي برخوردار است و خیلی خوب خانواده را مدیریت می‌کند و موجب صفا و صميميت خانواده مي شود.

«پاپلی» چه زمانی کامل می‌شود؟

طبق محاسبات ما اگر همه بخش‌ها بخواهد تکمیل شود، نهایتا دو ماه دیگر زمان نیاز است. به احتمال زیاد نباید بیشتر از این طول بکشد

منتظر حضور «پاپلی» در کدام جشنواره باشیم؟

هنوز جشنواره‌ای را انتخاب نکردم. اولویتم در کار این بود که یک زندگی خوب و متفاوت را به خوبی ضبط و ثبت کنم. طوری که از واقعیت دور نباشد و خود خانواده وقتی آن را دیدند حس خوبی داشته باشند. برای همین هنوز به این‌که کدام جشنواره میزبان «پاپلی» باشد فکر نکردم. اما خوشحالم که کار همان‌طوری شد که می‌خواستم.

در تولید مستند بازآفرینی هم داشتید؟

تنظیم برای دوربین داشتیم. اما بازی‌سازی نشد. یک زندگی واقعی و عادی دیده می‌شود. حتی راوی و مجری هم ندارد. البته ممکن است در مراحل پایانی تصمیم بگیرم از صدای دختر خانواده در بخشهايي برای روایت استفاده کنم. اما سعی‌ام این است که تا حد امکان این کار انجام نشود.

تهیه‌کنندگی کار را هم خودتان به عهده داشتید. هزینه‌ها چطور بود؟

هزینه تولید این مستند خیلی بالا رفت. سعی کردم عوامل حرفه‌ای را برای کار انتخاب کنم. تصویربرداری را «حسن سیدی پریشان» انجام داد. تدوین و صداگذاری را هم خوب‌های سینما به عهده گرفتند. نزديك به 40 روز تصویربرداری داشتیم. در کنار آن هزینه‌های جاری و رفت‌وآمد را هم باید در نظر داشت. همه این‌ها کار را پرهزینه کرد. اما از این‌که نتیجه کار خوب شد راضی هستم. اما اسپانسری نداریم. اگر اسپانسری حاضر شود از کار حمایت کند حاضریم مذاکره کنیم. مدیر شبکه 2 سیما تمایل دارد که مستند را برای پخش در اختیار این شبکه بگذارم كه با حمايت حامي اين امر صورت خواهد گرفت.

فیلم قرار است چند دقیقه‌ای بسته شود؟

به احتمال خیلی زیاد75دقیقه برای مستند در نظر گرفتم. حدود 20 ساعت فیلمبرداری شد که انتخاب 75دقیقه خوب و کاربردی از دل این 20 ساعت به زمان زیادی نیاز دارد.

در «پاپلی» از موسیقی هم استفاده می‌کنید؟

نه. مانند «مشتي اسماعیل» که موسیقی نداشتیم در این مستند هم به سمت موسیقی نمی‌رویم. بیشتر از صدای طبیعت و خود فضا استفاده می‌کنیم. می‌خواهم تا حد امکان حس واقعی انتقال داده شود و موسیقی اهرمی برای پررنگ کردن سوژه و اتفاقات پیرامونش نشود.

سخن پایانی...

یک نکته جالب در تولید این مستند وجود داشت. وقتی بخش‌هایی از فیلم را برای تعدادی از دوستان صاحبنظر پخش کردم از من می‌پرسیدند که آیا این افراد قبلا جلوی دوربین رفته‌اند یا نه. برای افرادی که بخشی از کار را دیدند عجیب بود که این خانواده چقدر خوب با دوربین و عوامل کنار آمدند . به نظرشان اصلا دوربین حس نمی‌شود. انگار واقعا ما را ندیدند و در حال زندگی عادی خودشان هستند. حضور ما واقعا برای‌شان با نبودن ما فرقی نداشت. شاید مخاطبی مستند را ببیند و بگوید که چه کارگردان خوبی بود که از این افراد بازی گرفت. در حالی‌ که خوبي از خودشان بود

شايد من یک یا دو بار برای آن‌ها توضیح داده باشم چگونه رفتار کنند. بقیه کار از هنر خود این 3 نفر بود. هوش بسیار بالای انها بود كه توانستند این موضوع را به بهترین شکل درک کنند. شاید طبیعت و سبک زندگی باعث شد که انقدر درک بالا و هوش خوبی داشته باشند. این موضوع خیلی به با کیفیت شدن کار کمک کرد. در مستند ذره‌ای مصنوعی بودن،  کار را خراب می‌کند و اگر همان حس واقعی ثبت و ضبط نشود اثرگذاری نخواهد داشت.

اميدوارم «پاپلی» با نمايش يك زندگي واقعي و خاص كه پستي و بلندي و فرازو نشيب داشتن روزگار و بالاتر از همه، گذر از این مشکلات را نشان می‌دهد، بتواند تاثير مثبتي بر مخاطبانش داشته باشد.



    ©2013 APG.ir