جمعه 2 دی 1390-17:53
وقتي شهرداري خودسر مي شود
تخريب خودسرانه اثر تاريخي حمام ميرزا يوسف توسط شهرداري بابل در روز تعطيل!/اين حمام در سال ۱۲۱۶ هـ.ق در زمان فتحعلى شاه قاجار ساخته شد/هدف شهرداري از اقدام ضدفرهنگي،احداث پارکينگ عمومي در اين مكان است/سفر به ايتالياي اعضاي شوراي شهر بابل هم نتوانست از اين اقدام ضدفرهنگي پيشگيري کند/بی خبرترین عوامل این سناریوی تخریب ابنیه تاریخی بابل کسی نیست،جز سازمان میراث فرهنگی!(دو يادداشت اعتراضي رسيده در مورد تخريب يک اثر تاريخي باارزش در بابل)
مازندنومه:شهرداري بابل در اقدامي سئوال برنگيز در صبح جمعه دوم دي ماه حمام تاريخي "ميرزا يوسف ملكي" را تخريب کرد.محمد عظيمي از طرف كميسيون انجمن هاي دوستداران ميراث فرهنگي مازندران و جواد بيژني-وبلاگ نويس وعکاس بابلي-طي ارسال مطالب و عکس هايي نسبت به اين موضوع واکنش نشان دادند.ضمن ابراز تاسف هر دو مطلب را تقديم مي کنيم.
--------------------------------------
*محمدعظيمي:هدف شهرداري از اقدام ضدفرهنگي، احداث پارکينگ عمومي در اين مكان است
اثر با ارزش تاريخي حمام ميرزا يوسف ملكي در تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۴۵۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
محله سرحمام بابل برگرفته از نام حمام میرزا یوسف بوده و بازار "چهارشنبه پيش" در كنار آن قرار دارد.
اين حمام داراى سربينه و رختکن بزرگ و پلان سربينه هشت ضلعى است و چهار صفه در چهار ضلع بزرگ و چهار صفه در اضلاع کوچکتر تعبيه شده است.
دهانه صفه ها به عرض ۳ متر بوده که در سه طرف آنها سکويى به عرض يک متر وجود داشته است.
روشنايى مورد نياز فضاى داخلى حمام از طريق نورگيرهايى که در قسمت فوقانى گنبد سربينه تعبيه شده، تأمين شده و در پهلوى دو سردر قديمى حمام، دو کتيبه سنگى وجود داشته است که طبق مفاد ماده تاريخ يکى از کتيبه ها اين حمام در سال ۱۲۱۶ هـ.ق در زمان فتحعلى شاه قاجار ساخته شد.
هدف شهرداري از اقدام ضدفرهنگي، احداث پارکينگ عمومي در اين مكان است که با توجه به وجود اداره ميراث فرهنگي در بابل،گويا شهرداري نسبت به آثار فرهنگي و تاريخي شهر بي توجه بوده و بدون هماهنگي و مكاتبات لازم، خودسرانه به تخريب اين مكان اقدام کرده است.
چندي پيش برخي اعضاي شوراي شهر بابل به ايتاليا سفر کرده اند تا به قول خودشان با فعاليت ها و اقدامات مثبت مسئولان شهري آن جا آشنا شوند،که از قرار اين بازديد نيز نتوانست توجه آنان را به اهميت و ارزش ميراث فرهنگي جلب کند.
در ساعات اوليه صبح روز جمعه، مدير كميسيون انجمن هاي دوستداران ميراث فرهنگي مازندران در پي گزارش هاي اهالي فرهيخته اين محل،به اطلاع رساني و پيگيري از طريق مدير يگان حفاظت سازمان ميراث فرهنگي و معاون ميراث فرهنگي و ديگر مسئولين ذيربط در مازندران اقدام کرد و توقف تخريب اين مكان تاريخي را خواستار شد.
كميسون انجمن هاي دوستداران ميراث فرهنگي مازندران، اعتراض خود را نسبت به اين عمل جبران ناپذير اعلام داشته و از استاندار محترم و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و ميراث فرهنگي مازندران درخواست رسيدگي جدي و برخورد با عاملان اين اقدام نابخردانه را دارد.
*جواد بیژنی:همه چی آرومه؛ میراث فرهنگی چقدر خوشحاله!
پس از آتش سوزی های بافت قدیمی حصیرفروشان و مسجد تاریخی جامع شهرستان بابل، این بارنوبت به محله قدیمی "سرحمام" و "حمام قدیمی میرزا یوسف" رسید.
در دومین روز زمستان امسال اهالی محله سرحمام وقتی از خانه ها بیرون زدند چرت شان پرید!حمامی قدیمی گنبدی شکل که تا دیروز با دیدنش خاطراتشان را مرور می کردند به سرعت برق و باد مورد حمله بیل های مکانیکی قرار گرفت.
به گفته شاهدان عینی عمیات تخریب با حضور مؤثر و هرچند دیرهنگام ماموران نیروی انتظامی متوقف شد اما بخش اعظمی از این بنا از بین رفت شد.
به ظاهر بی خبرترین عوامل این سناریوی تخریب ابنیه تاریخی بابل کسی نیست،جز سازمان میراث فرهنگی!
لازم به ذکر است در سال های گذشته مسجد قدیمی چهارسوق که در مجاورت این بنا قرار داشت،شبانه تخریب شد که در حال حاضر مسجدی با معماری عربی و غیر بومی جایگزین آن شده است.