دوشنبه 20 آذر 1391-23:57

رانندگي، سرگرمي اصلي مردم

چهره شهر مانند موزه و نگارخانه‌اي است كه هر روز نمايشگاه آثار متنوع مردم و منظر تاریخ و فرهنگ تمدن بشری است/در حال حاضر، رانندگي به سرگرمي اصلي مردم تبديل شده و پياده روي يك هنر فراموش شده است/در تجهيز فضاهاي عمومي و ارتقاي كيفيت محيط، هيچ اقدام مؤثر و هوشمندانه‌اي صورت نمي گيرد.


 مازندنومه؛یادداشت مهمان،پرنیا پزشکی،کارشناس ارشد ارتباط تصویری و دکترای تخصصی تاریخ هنر:مطلبم را با طرح چند پرسش آغاز می کنم:آیا می دانید نقش تزیینات و هنر در زیباسازی فضای شهری چیست؟آیا می دانید مردم و هنرمندان یک شهر، چه وظیفه بزرگی در برابر شهر و محله خود دارند؟آیا می دانید که شهرهای جهان در حال رقابت برای رشد و توسعه کیفی زندگی شهری هستند و آیا می دانید چه تعدادی از طراحان و هنرمندان بزرگ جهان در زمینه زیباسازی و هنرآفرینی در فضای شهری مشغول بکار هستند؟

تاثیرات هنر و زیبایی شناسی بر روح و روان انسان ها نیز اهمیت بسیار دارد. همان گونه که در فضای خانه به تغییر رنگ دیوارها، نصب تابلوهای نقاشی، مجسمه و تزیینات اهمیت می دهید، فضای شهری هم برای آرامش و نشاط روحی شهروندان و تاثیر‌گذاری مثبت ، نیازمند آثار فرهنگی ، هنری و هویت بخشی است.

شهر، تنها شامل بناها نيست، بلكه فضاي بين ساختمان ها، كوچه، ميدان، فضاي سبز،‌ عناصر پركننده، حضور و همراهي مردم است كه موجوديت شهر را مي‌سازد و به آن بها مي‌دهد.

مردم فعاليت هاي خود را در قالب سه پهنه زندگي، كار وتفريح در فضاهاي عمومی انجام مي‌دهند. چهره شهر مانند موزه و نگارخانه‌اي است كه هر روز نمايشگاه آثار متنوع مردم و منظر تاریخ و فرهنگ تمدن بشری است.

فضاي شهر، محيط زندگي شهروند را تشكيل مي‌دهد. بنابراين مديران، طراحان و ا فراد متخصص بايد محيط را به گونه‌اي تجهيز كنند كه شرايط زندگي و زيست محيطي آن از "سطحي عالي" برخوردار باشد.

امروزه شهرها مانند شركت ها با هم به رقابت مي‌پردازند:تلاش براي زيباتر شدن، كارآمد بودن و ارائه هويتي با ارزش، چرا كه در اين صورت قادر خواهند بود توجه جهاني، جذب گردشگر و بازار سرمايه و استعداد را به خود اختصاص دهند.

در يك قرن اخير، با رشد روز افزون شهرنشيني و با توجه به پيامدهايي كه صنعت و نوگرايي در زندگي شهري به همراه داشته است، شاهد از بين رفتن بسياري از فضاهاي ارزشمند شهري و شكل گيري شتاب زده و نسنجيده فضاهاي عمومي كنوني در شهرها و در پي آن حضور پديده حومه نشيني بوده‌ايم.

فضاهاي شهري ساري فقط به مسير عبور و مرور تبديل شده اند و كمتر در ابعاد اجتماعي پاسخگوي نيازهاي انسان امروزي‌اند. در اين ميان فضاهايي كه مكان آسايش عمومي باشند و باعث آرامش خاطر انسان شوند، نيز حذف شده‌اند.

در حال حاضر، رانندگي به سرگرمي اصلي مردم ساری و سایر شهرهای استان تبديل شده و پياده روي يك هنر فراموش شده است. در حالي كه در گذشته اي نه چندان دور، پياده روي اصلي بود كه معماران و طراحان اصيل برمبناي آن به ساخت و ساز محيط و فضاهاي دسترسي در فضاي باز شهري مي‌پرداختند .

واقعيتي كه تاكنون به درستي درك نشده اين است كه در تجهيز فضاهاي عمومي و ارتقاي كيفيت محيط، هيچ اقدام مؤثر و هوشمندانه‌اي صورت نمي گيرد مگر اينكه بر مبناي شناخت واقعيت باشد.‌ شعار زيباي "شهر ما ، خانه ما" هنگامي عينيت مي‏يابد كه شهروند، تاثيرات آن را در محيط مشاهده نمايد . به عبارت ديگر، روابطي آشكار در عملكرد سازمان ها و مديران شهري با زندگي شهروندان نمود پيدا كند.

اين امر با بهبود وضعيت كيفي و كمي پروژه‏هاي انجام شده در سطح شهر و نيز جلب مشاركت مردم در زمينه حفظ، نگهداري و مراقبت از اموال عمومي شهري صورت مي‏پذيرد.