چهارشنبه 29 آبان 1392-23:33

کنگره علمی در سایه رفتارهای امنیتی

 در حالی که دست‌اندرکاران قوه قضائیه، مسئولیت را بر گردن برگزارکنندگان این کنگره در ارشاد مازندران می‌انداختند اما مسئولان ارشاد مازندران هم قطعی آنتن‌های تلفن همراه و اینترنت را اقدامی از سوی قوه قضائیه می‌دانستند.


مازندنومه، کلثوم فلاحی:  کنگره علامه ابن‌شهرآشوب ساروی مازندرانی امروز با قرائت پیام مقام معظم رهبری توسط آیت‌الله رسولی محلاتی آغاز شد.

پس از این، پیام آیت‌الله جوادی عالمی برای حاضران به نمایش درآمد و سپس امام‌جمعه فریدونکنار پیام آیت‌الله سبحانی را قرائت کرد.

 حجت‌الاسلام عباسعلی ابراهیمی و آیت‌الله نورالله طبرسی هم از سخنرانان دیگر این مراسم بودند.

اگرچه شروع مراسم را ساعت 8 و 45 دقیقه عنوان کرده بودند اما این مراسم در ساعت 9 و سی دقیقه آغاز شد.

تدابیر امنیتی شدیدی بر این مراسم حاکم بود، قطع آنتن تلفن‌های همراه و اینترنت هم باعث ایجاد اختلال در خبررسانی این کنگره شده بود.

 در حالی که دست‌اندرکاران قوه قضائیه، مسئولیت را بر گردن برگزارکنندگان این کنگره در ارشاد مازندران می‌انداختند اما مسئولان ارشاد مازندران هم قطعی آنتن‌های تلفن همراه و اینترنت را اقدامی از سوی قوه قضائیه می‌دانستند.

 طولانی شدن این مراسم، باعث شد آیت‌الله لاریجانی هم لب به گلایه بگشاید.

در این مراسم ترجمه کتاب المناقب ابن‌شهر آشوب رونمایی شد و عصر نیز چند کارگاه و پنل علمی با حضور صاحب نظران و علاقه مندان برگزار شد که بر خلاف مراسم صبح که نفس گیر و خسته کننده بود، شادابی و طراوت علمی خاصی داشت.

*می‌ترسم به اختتامیه هم نرسم

آیت‌الله آملی لاریجانی در نخستین کنگره بین‌المللی علامه ابن شهرآشوب ساروی اظهار داشت: به افتتاحیه دعوت شدم اما می‌ترسم به اختتامیه هم نرسم؛ معمولا این جلسات اینگونه نیست که پیام پخش شود، این گلایه کوچکی است تا شاهد روال طبیعی این جلسات باشیم.

وی افزود: همه می‌دانیم ابن شهرآشوب یک شخصیت علمی، فقیه، مفسر و ... بوده است و شخصیتی است که استادان بسیاری را درک کرده است، چنین چهره‌ای با این آثار بزرگ، شخصیت بی‌نظیر و کم‌نظیری است.

رییس قوه قضاییه تصریح کرد: وی در مقدمه کتاب المناقب و طرق استادان خود را ذکر کرده که می‌تواند باب بسیار خوبی برای مستندسازی بسیاری از روایات باشد.

وی یادآور شد: وقتی به شخصیت عالمی می‌پردازیم، معرفی و احیای او و آثارش، کار بزرگی است، در واقع نقطه‌ای را در تاریخ اندیشه این مرز و بوم، روشن می‌کنیم.

آملی لاریجانی گفت:مطلبی که به نظرم مغفول افتاده و بزرگان مطرح نکردند این است که آن مرحوم به عنوان یک حلقه از حلقه‌های عالمان چه نقشی در هویت ما دارد.

 این مسئول ادامه داد: اندیشه‌های ثانوی ثابت می‌کند هویت ما مرهون کاری است که در طول تاریخ برای ما صورت گرفته و تعبیری داریم که شخصیت ما ساخته شده از آثاری در طول تاریخ است.

وی با بیان این که بحث دخالت سنت‌ها در هویت ما و نقش عالمان در ایجاد و انتقال سنت‌ها را می‌توان بررسی کرد،افزود: تامل کنیم که کیستیم و علم انسان‌ساز از کجا آمده است.

آملی لاریجانی با اشاره به این که علمی که ما و رفتار ما را می‌سازد معلول اندیشه‌های بسیار دیگری است و معلول کاری است که علما به صورت حلقه‌های متعدد در طول تاریخ انجام دادند، تصریح کرد: آنچه برای ما به عنوان واقعیت و هویت حاضر است، معلول پروسه دائمی بوده است.

 وی با بیان این که عالمان دینی در جوامع دینی نقش بسیار بی‌بدیلی دارند،تاکید کرد: توجه به ابن شهرآشوب در به وجود آمدن هویت ما، در شناخت خودمان دخیل است.

رییس قوم قضاییه اظهار داشت: در دوره‌ای یک سری آدم خود باخته که شاید یک بار هم به فرنگ نرفته بودند گفتند باید از نوک پا تا فرق سر، فرنگی شویم و این حرف ناشی از تفکر مدرنیته بود که می‌گفت آنچه از سنت داریم باید کنار بگذاریم و مربوط به گذشته است و به همین دلیل بحث مرجعیت -منبعی که مورد اقبال و رجوع ما باشد- را کنار گذاشتند.

این مدرس حوزه با اشاره به این که تفکر مدرنیته در مقابل تفکر مرجعیت است، افزود: برخی متفکران مغرب زمین که نقاد مدرنیته هستند بیان می‌کنند که ما در سنت‌ها زندگی می‌کنیم و مدرنیته اشتباه کرده که تصور می کند سنت‌ها را باید کنار بگذاریم.

وی یادآور شد: علم ما وام‌دار سنتی است که به دست ما رسیده، در فضای سنت‌ها تنفس و تدبر می‌کنیم و این بحث بسیار مهمی است.

آملی لاریجانی استدلال کرد: فرهنگ مهاجم زمانی می‌تواند بر کشور تسلط یابد که کشور را بی‌پناه ببیند، وقتی ملتی اندیشه نداشته باشد، اندیشه مهاجم زود مستولی می‌شود.

این مسئول با بیان این که انقطاع آسان نیست و به بحران هویت شخص می‌انجامد،ادامه داد: مشکل مدرنیته که به بحران مدرنیته معروف است، همین است که هویت شخص را قطع کرده و مثل انسان رها در آسمان شده است.

وی با اشاره به این که  نباید بگذاریم این انقطاع برای فرزندان ما به وجود بیاید،افزود: ماهواره، اینترنت و سی‌دی‌های مبتذل قصد دارد رابطه نسل امروز و گذشته را قطع کند و این شبیخون فرهنگی است.

رییس قوه قضاییه بیان داشت:ممکن است کشورهای غربی ظاهری زیبا داشته باشند و دم از حقوق بشر بزنند، اما این کشورهای غربی شبیخون ضد بشری است.

وی تصریح کرد: کشور ما با قراردادهای پولی و مالی ماهواره ایجاد کرده اما وقتی نوبتش می‌رسد همه را مجبور می‌کنند که این را قطع کنند اما ماهواره‌ای که بخواهد سیطره ایجاد کند همه با او همکاری می‌کنند.

لاریجانی آملی با ااشاره به این که نقش معرفی عالمان و آثار آنها و الگوهای اخلاقی تاریخی نقش بی‌بدیلی است، افزود: «بنزین‌مان تمام شد، کلام را به پایان برسانم»، یکی از کسانی که در این مرز و بوم بر مسئله شناخت خود و هویت تاکید می‌کرد حضرت امام(ره) بود.

وی گفت: علمای ما نشان دادند در مقام شناخت و فهم، مرز قائل نیستند؛ شعار ما این است که می‌خواهیم خودمان باشیم و این منافاتی با مطالعه آثار دیگران ندارد.