پنجشنبه 30 مرداد 1393-4:31
راه توسعه استان از مجرای دانشگاه می گذرد
دانشگاه های استان و به ویژه دانشگاه مازندران برای ایفای رسالت شان به حمایت گسترده و توجه همه جانبه مسوولان استان به خصوص شخص استاندار دانشگاهی احتیاج دارند.
مازندنومه؛ سرویس اجتماعی، ایرج نیازآذری، روزنامه نگار و مشاوراجرایی، رسانه ها و ارتباطات رییس دانشگاه مازندران: در اوج هیجان ناشی از برنامه مناسبتی 17مرداد روز خبرنگار درتالار اجتماعات بانک ملی بابلسر استاندار محترم مازندران از اصحاب رسانه خواست تا روی این پرسش تمرکزکنند که چگونه می توانیم استانی توسعه یافته باشیم؟
پرسشی که ذهن اصحاب رسانه استان را درگیر نموده و ان شااالله شاهد انعکاس پاسخ های مستدل اهالی قلم در این زمینه خواهیم بود. چه آنکه پرسش استاندار خود فصل جدیدی را درجهت گیری رسانه های استان به سوی کار فکری وتلاش میدانی به دنبال خواهد داشت.
استاندار مازندران دوهفته بعداز برنامه ارزشمند روزخبرنگار، سفردیگری به شهرستان بابلسر و با دانشگاهیان استان مازندران دیدار خواهد داشت. دیداری که عصر اول شهریورهمزمان با روز بزرگداشت حکیم ، پزشک و فیلسوف شهیر ایرانی جناب بوعلی سینا مقارن خواهد بود واین تقارن معنادارو همزمانی با سالروز شهادت امام علم و منطق -حضرت موسی ابن جعفر علیه السلام- خود مبین اهمیت این سفر و دیدار و بلندی جایگاه و منزلت جامعه علم و عالم است.
نخست: نزدیکی زمان برگزاری این دو دیدارآن هم درآستانه هفته دولت و اولین سال استقرار دولت تدبیر و امید پاسخ به پرسش مرد سپید موی استان مازندران را آسان تر و کارشناسی می سازد و این که جناب استاندار: راه توسعه استان مازندران از دالان دانشگاه و نهادهای علمی می گذرد، چرا که منابع انسانی و دانش با ارزش ترین دارایی هر ملت و جامعه است و خوشبختانه این سرمایه غنی در تخصص های مختف در دسترس شماست.
دوم: کارکرد دانشگاه ایجاب می کند اولا دانشگاهیان به دنبال نقش آفرینی بیشتری در عرصه تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی استان مازندران باشند و در طیف دیگر دستگاه های اجرایی نسبت به ارجاع مسائل و مشکلات خود دانشگاه را مخاطب قرار دهند و دانشگاه در کنار فعالیت های آموزشی به صورت کلینیکی مسائل و مشکلات استان را رصد ، پالایش وسپس درمان کند؛ چنان که پزشکی کردن مسائل اجتماعی یکی از عناوین مقالات سمینار بررسی مسائل اجتماعی مازندران در دانشکده علوم اجتماعی و انسانی بوده است.
سوم: وقتی سخن از نقش آفرینی دانشگاه در عرصه تحولات استان می شود توجه به مدیریت دانش بنیان و کاربست مطالعات و یافته های پژوهشی دانشگاهیان مد نظر است، نه اینکه دانشگاه بخواهد در امور اجرایی استان دخالت کند یا دستگاه های اجرایی جای دانشگاهیان قرار گیرند.( البته تعارض نقش ها و ماموریت ها در سال های اخیر پیشامد ناگوارکشورمان بود)
ماموریت و رسالت نهاد دانشگاه به عنوان مرکز پویش و پایش تحولات علمی، و نهاد دولت به عنوان مجری و تامین کننده نیازهای جامعه طبق قانون تعریف شده است، چه آنکه دستگا ه های اجرایی طبق مجموعه ای از ضوابط و مقررات عمل می کنند و در دانشگاه در گام اول روی مبانی نظری پدیده ها بحث می شود، اما دانشگاه درکنار تربیت نیروی متخصص و آموزش نیروی انسانی مورد نیاز کشور همواره به دنبال پاسخ دادن به سایر نیازها و مسائل جامعه بوده و باید باشد.
دانشگاه این دسته از مسائل را در قالب طرح های تحقیاتی و مطالعات میدانی ، رساله های دانشجویان تحصیلات تکمیلی، تالیف کتاب و برگزاری همایش های علمی پاسخ می دهد.
چهارم: سفر استاندار و معاونان او با همراهی برخی مدیران اجرایی استان به دانشگاه که همراه با نشست روسای دانشگاه های مازندران خواهد بود، سازوکارهای مشارکت دانشگاهیان در روند تحولات استانی در اجابت به در خواست و تاکید رییس جمهوری اندیشمند را مورد بررسی قرار خواهد داد؛ سفری که می تواند روندها و رویکرد توسعه استان مازندران را نیز تحت تاثیرخود قرار دهد.
پنجم: اگرچه امروزه معدل سطح معلومات ودانش کارگزاران دولت بالاست و این ها دانش آموختگان و پرورش یافتگان دانشگاه هستند، تحولات سریع و کم نظیر در جهان کنونی و رشد لحظه ای مسائل و نیازها لزوم به روزشدن هردو نهاد دولت و دانشگاه و تحکیم تعامل دوسویه را دو چندان می نماید. در این میان رسالت دانشگاه به مراتب سنگین تر و عمیق تر است. البته دانشگاه های استان و به ویژه دانشگاه مازندران برای ایفای این رسالت به حمایت گسترده و توجه همه جانبه مسوولان استان به خصوص شخص استاندار دانشگاهی احتیاج مبرم دارند.
ششم: متاسقانه برخی مشکلات و تنگناهای اعتباری، کمبود فضای آموزشی و کمک آموزشی، رفاهی و آزمایشگاهی کاهنده توان و توجه مدیران دانشگاه در پرداختن به وظایف اصلی و محوری دانشگاهیان در بخش آموزش و پژوهش شده و جا دارد مدیریت ارشد استان کمک به حل مطالبات و مشکلات دانشگاه مازندران را در اولویت خویش لحاظ نمایند.
هفتم: سخن حکیمانه مقام معظم رهبری مبنی بر" علم محوری به عنوان گفتمان مسلط جامعه " خود تاکیدی بر اهمیت و نقش تصمیمات دانش بنیان در پیشرفت جامعه است و نقش بی بدیل دانشگاهیان در تعمیق این گفتمان در جامعه برکسی پوشیده نیست. هچنین تاکید بر آزادفکری و آزاد اندیشی وبرگزاری کرسی های آزاد علمی مستلزم حمایت نهاد سیاسی استان از مدیریت دانشگاه هاست. چراکه دانشگاهیان از نقش آفرینان و خالقان حماسه 24 خردادمی باشند.
حماسه ای که توجه به غیرامنیتی کردن دانشگاه ها و فراهم شدن فضای باز سیاسی برای تشکل های دانشجویی را در صدر مطالبات خود قرارداد.
هشتم: این قلم با اتکابه منویات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و رویکرد علم محورانه ریاست محترم جمهوری پاسخ پرسش استاندارفرهیخته در روز خبرنگاردر چگونگی توسعه استان مازندران را در توجه همه جانبه نهاد دولت به نهادعلم و دانشگاه می داند ومضاف براین شعار"بدون پژوهش و مطالعه تصمیم گیری نکنیم" ویا "پژوهش پیشران اقتصاد دانش بنیان"، تبدیل دانش به تکنولوژی و راه اندازی نهاد واسط بین دانشگاه و دولت در قالب" ایجاد مرکز راهبردی مطالعات مسائل استان " از دیگر کلید واژه های پاسخ کنشگران توسعه معطوف به پرسش استاندار مازندران است.
نهم: ارتباط "دانشگاه با صنعت "و تعامل " حوزه و دانشگاه " از دیگر موضوعات مهم کشور و متناسب با اهداف و محتوای شعار سال "اقتصاد و فرهنگ "است. موضوعی که از جهات مختلف به سیا ستگذاری، باز اندیشی و باز مهندسی روشی و ساختاری نیاز دارد تا با هم افزایی دو گانه صنعت – دانشگاه و حوزه – دانشگاه مسائل اقتصادی و فرهنگی کشور به غنای علمی و فرهنگی بیشتری دست یابد. بسط اهمیت این دو موضوع که از مسائل مهم گفتمانی کشور است مجال و فرصت مغتنم می طلبد و البته جا دارد موضوع ارتباط دانشگاه و صنعت در شرایط اقتصاد مقاومتی و صورت بندی های اخیر بازیگران بین المللی و تحولات منطقه ای توسط دولت و هیا ت رییسه استان بیش از پیش رصد و اهتمام شود.
دهم: تقارن این سفر و نشست با سالروز شهادت حضرت امام جعفرصادق علیه السلام که امام خمینی رحمت الله در وصیت نامه الهی وسیاسی خویش فرمودند. ما مفتخریم که مذهب ما «جعفری» است که فقه ما که دریای بیپایان است، یکی از آثار اوست ؛" لزوم شا گرد پروری" به عنوان یکی دیگراز منویات مقام معظم رهبری را در شاگردی درس های مکتب جعفری شایسته اهتمام بایسته دانشگاهیان در "سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی "می دانم.
به رسم ادب لازم است به ساحت قدوسی آن امام همام ادای احترام نمائیم و مراتب تعزیت و تسلیت خالصانه خود و جامعه دانشگاهی را محضر حضرت ولی عصر عجج الله تعالی فرجه الشریف عرضه بداریم. و آخر دعوانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِين.