پنجشنبه 20 آذر 1393-0:0
فضای فرصت در سهام عدالت!
شرکت تعاونی سهام عدالت ساری بر اساس بندی که در اساسنامه شرکت تعاونی مبنی بر آموزش اعضا وجود دارد، بسته های آموزش سهام را به طور اجباری به افراد می فروشد.
مازندنومه، سرویس اقتصادی: اخیراً شرکت تعاونی سهام عدالت ساری در اقدامی تأمل برانگیز بسته های آموزش بورس را تحت عنوان نقل و انتقال سهام با قیمت 49 هزار تومان به افراد فروخته و مشخص نیست تاکنون چه میزان از این بسته ها فروش رفته و پول آن به کجا رفته است!
این در حالی است که هدف از اجراي طرح سهام عدالت، توزيع متعادل ثروت و درآمد در كشور، توانمندسازي و افزايش ثروت و ايجاد درآمد دايمي براي خانوارهاي نيازمند، تسريع در روند خصوصي سازي ازطريق واگذاري گسترده سهام شركتهاي دولتي، استفاده از روشهاي سالم تر و شفاف تر براي واگذاري سهام شركتها، متكي به خود كردن خانوارهاي نيازمند و كاهش تعهدات مستقيم دولت و نهادهاي حمايتي، كاهش حجم بخش دولتي و انتقال تصديها به عموم مردم، وگسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد كشور است.
با این اقدام شرکت تعاونی سهام عدالت ساری نه تنها چیزی عاید خانوارهای نیازمند نشده است، بلکه هزینه ای نیز بر آنان بار می شود.
آزادسازی سهام عدالت
بسته های آموزش سهام در شرکت تعاونی سهام عدالت ساری به بهانه آزادسازی سهام عدالت افراد به آنان فروخته می شود. این در حالی است که تاکنون هیچ اقدام عملی برای آزادسازی سهام در دولت و مجلس صورت نگرفته است.
بر اساس تخمين ها، آزاد شدن ۱۰۰ درصد سهام عدالت مشمولان، به طور ميانگين ۱۵ سال به طول مي انجامد، اما از آنجا كه قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي، سقف مقرر را ۱۰ سال تعيين كرده است، مشمولان مي توانند مابه التفاوت اقساط سهام خود را در پايان این زمان خريداري كنند
.از سوی دیگر زمان آغاز به كار طرح سهام عدالت، سال ۱۳۸۵بود ولي سهام بعضي از شركت ها در سال ۱۳۸۸ به مردم واگذار شد و با اين تفاسير، سقف ۱۰ سال در قانون در خصوص سهام اين شركت ها، با تاخير نسبت به بقيه شركت ها سررسيد خواهد شد.
همچنین هنوز شناسایی مشمولان سهام عدالت به پایان نرسیده است، با وجود اینکه قرار بود سهام عدالت ۶ دهک درآمدی را شامل شود، در نهایت ۷ دهک جمعیتی را شامل شد و هنوز کار شناسایی آخرین مشمولان دریافت سهام عدالت یعنی کارگران فصلی و ساختمانی به اتمام نرسیده و ستاد شناسایی مشمولان سهام عدالت کار خود را به پایان نرسانده است.
در حال حاضر ۴۱ میلیون نفر مشمول سهام عدالت هستند، اما با ورود کارگران ساختمانی تعداد آنها به ۵۰ میلیون نفر خواهد رسید.
همچنین ۴۴ هزار میلیارد تومان سهام به بخش سهام عدالت تخصیص داده شده است و قیمت روز آن ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است.
آموزش اجباری بورس برای اعضا
تمامی خانوارهایی که مشمول سهام عدالت شدند سال های سال است که در انتظار عملی شدن این طرح و دریافت سود خود هستند، اما تاکنون هیچ خبری نشده و سهام آنان وارد فرابورس نشده است. از این رو طرح سهام عدالت برای مشمولان تنها در حد یک برگه دعوت نامه بوده و که هیچ منفعتی برای شان ندارد.
افراد عضو شرکت های تعاونی سهام عدالت که منطقاً از اقشار آسیب پذیر و کم درآمد جامعه اند، در قالب شرکت های تعاونی شهرستانی سازماندهی شده تا این عضویت برای آن ها در نهایت به سودی مادی بینجامد. اما تاکنون به سود نرسیده و حتی در برخی مناطق موجب افزایش هزینه خانوارها شده است، به طوری که در شرکت تعاونی سهام عدالت ساری رویه ای وجود دارد که بر این اساس به نام «برگه های نقل و انتقال سهام» بسته ای را با قیمت 49 هزار تومانی در اختیار اعضا قرار می دهند که شامل چند عدد لوح فشرده آموزش بورس است. چندی قبل این بسته ها با قیمت 34 هزار تومان به اعضا به فروش می رسید که اکنون با نرخ گذاری 49 هزار تومانی مابه التفاوت آن نیز از اعضا دریافت می شود.
افراد عضو شرکت تعاونی سهام عدالت که از این رویه آگاهی چندانی ندارند این مبلغ را با فیش واریزی شرکت تعاونی به حساب شرکت واریز می کنند. اما برخی از اعضا نیز لب به اعتراض گشوده که از جمله آن می توان به پیام تلفنی یکی از اعضا با رادیو (برنامه پیک بامدادی) اشاره کرد.
در این تماس شنونده رادیو اعلام داشت که این مبلغ را به اجبار باید پرداخت کرده و در ازای آن چند لوح فشرده آموزشی دریافت می دارند که فایده خاصی برای اعضا ندارد.
کاری قانونی یا نوعی سودجویی ؟
یکی از اعضا که این بسته را خریده است در گفتگو با ما می گوید: «بر اساس قانون برگه های یک میلیون تومانی سهام عدالت با سه هزار تومان حق عضویت و حدود دو هزار تومان لوازم جانبی تشکیل پرونده همچون پوشه و غیره مبلغ 5 هزار تومان است که اعضا باید پرداخت کنند. چندی پیش که بحث هایی در دولت و مجلس مبنی بر آزادسازی سهام عدالت مطرح شد فضای فرصت گونه ای را به وجود آورد تا برخی از شرکت های تعاونی بسته های آموزشی بورس را به بهانه آزادسازی سهام عدالت به ما بفروشند».
وی ادامه داد: «این بسته ها هیچ فایده ای برای اعضا ندارد. ما هنوز وارد بورس نشده ایم، چه برسد به اینکه بخواهیم آموزش بورس را فرا بگیریم. فکرش را بکنید پیرمرد و پیرزن روستایی یا کارگر ساختمانی که برگه سهام عدالت دارد، بسته های آموزش بورس که شامل چند عدد "دی وی دی" است را می خواهد چه کند؟ آنها اگر هم بتوانند این دی وی دی ها را در دستگاه قرار داده و اجرا کنند، از دیدن آن چیزی سر در نمی آورند که به دردشان بخورد».
توقعی که برای مردم ایجاد می شود
در این رابطه یک "منبع آگاه" که خواست نامش فاش نشود به ماگفت: «در حالی که تاکنون هیچ کاری برای رفتن به بورس انجام نشده، درست نیست که تحت عنوان آزادسازی سهام عدالت این بسته ها را به مردم بفروشند. امر آموزش در فراگیری بورس بسیار صحیح است و اتفاقا یکی از نیازهای کشور ما نیز آموزش عمومی بورس می باشد. اما اینکه از ناآگاهی مردم سوء استفاده شده و این بسته های آموزشی تحت عنوان نقل و انتقال سهام به مردم فروخته شود صورت خوشی ندارد».
وی تصریح کرد: «حتی اگر قرار بود آموزش بورس انجام پذیرد می بایست گروه های هدف شناسایی گشته و این بسته ها به افرادی فروخته می شد که بتوانند از آن بهره گیرند. از طرف دیگر اجباری بودن این فروش نیز شائبه هایی را ایجاد می کند. مهم ترین مسأله ای که در این زمینه ایجاد می شود توقعاتی است که برای مردم درست می شود. مردم گمان می کنند حتماً خبری شده و قرار است سودی نصیب شان گردد».
این مقام آگاه در رابطه با قانونی یا غیر قانونی بودن این کار یادآور شد: «هیچ سازمانی تکلیفی در ارتباط با این کار نکرده است. اما شرکت تعاونی بر اساس بندی که در اساسنامه شرکت وجود دارد این کار را انجام می دهد. بر اساس این بند امر آموزش امور مربوط به شرکت تعاونی و بورس برای اعضا در نظر گرفته شده است. اما این آموزش اجباری نبوده و نباید به این شکل انجام گیرد».
*این گزارش در روزنامه دیارسبز نیز منتشر شده که برای بازنشر در اختیار ما قرار گرفت.