شنبه 17 آذر 1403-6:50

نخستین نمایش فیلم مستند کارگردان مازندرانی در سینما حقیقت؛

پوستر مستند «زمستان طولانی» رونمایی شد

مستند «زمستان طولانی» به کارگردانی حسن جعفری -مستندساز اهل بهشهر- در طول سه سال تولید و آماده نمایش شد. این مستند روزهای 21 و 24 آذر در  پرديس چارسو به نمایش درمی‌آید.


مازندنومه: در روستای دورافتاده‌ی مزده، جایی که طبیعت زیبا اما بی‌رحم شمال ایران در آغوش زمستانی سرد فرو رفته است، قدمعلي، پیرمرد ۷۸ ساله، با تمام وجود به ریشه‌های روستایی‌اش وفادار مانده است.

او در برابر موج مهاجرت اهالي به شهر، ایستادگی می‌کند و خانهٔ اجدادی‌اش را ترک نکرده، مسووليت نگهبانی از خانه هاي روستا را مي پذيرد! اما زمستانی سهمگین، این مقاومت را به آزمون می‌کشد.

  این روایت شاعرانه و اندوهناک از عشق، فداکاری و زخم‌های جدایی پیرمرد مازندرانی در دل کوهستان است.

"زمستان طولاني" داستان تقابل انسان با طبیعت، سنت با زمان، و عشق با انتخاب را بازگو می‌کند؛ جایی که جدال میان ماندن و رفتن، قلب‌ها را می‌لرزاند.

حسن جعفری درباره این فیلم می‌گوید: برای وفادارای به اصول سینمای مستند باید صبوری کرد تا درام داستان به طور طبیعی شکل بگیرد. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های سینمای مستند دراماتیک، «پویایی کنش‌ها» است. در این نوع مستندها، داستان حول محور کشمکش‌ها و تعلیق‌هایی است که بر اساس انتخاب‌ها و تضادهای شخصیت‌ها شکل می‌گیرد.

این کارگردان مازندرانی ادامه می دهد: از آنجا که مستند باید به تجربه زیسته شخصیت‌ها وفادار باشد، به این نتیجه رسیدم که فیلم باید با ساختاری مشاهده‌گر ساخته شود، چراکه این داستان از دل واقعیت و کشمکش‌های انسانی برمی‌خیزد که به طور طبیعی می‌تواند مخاطب را به خود جذب کند. در اینجا، «ساختار مشاهده‌گر» در مستند از ویژگی‌های مهمی است که بر وفاداری به واقعیت و حضور غیرمستقیم فیلم‌ساز در داستان تأکید دارد. در این روش، دوربین به‌مثابه شاهدی خاموش عمل می‌کند که بدون دخالت مستقیم در روایت، به ثبت جزئیات زندگی شخصیت‌ها می‌پردازد و مخاطب را در تجربه آن زندگی شریک می‌کند.
 
او با بیان اینکه فیلمبرداری مستند زمستان طولانی حدود دو سال به طول انجامید، اما تنها در 25 جلسه به‌صورت پاره‌وقت انجام و یک سال هم صرف پست پروداکشن شد، یادآور می شود: دلیل زمان‌بر بودن فرایند، این بود که از دل یک رویداد واقعی به قصه‌ای برسیم. در طول این دوسال منتظر بودم تا ببینم چه اتفاقاتی در مسیر زندگی قدمعلی و همسرش روی خواهد داد.

جعفری تصریح می کند:یکی از ارکان مهم سینمای مستند، وفاداری به «واقعیت» و «پروسه زمان» است. در این مستند، فیلم‌ساز نه‌تنها منتظر رویدادها می‌ماند، بلکه بر روند طبیعی و پیشرفت شخصیت‌ها در فضای واقعی تأکید می‌کند. این مسأله باتوجه‌به اینکه داستان در دل یک بحران درونی شخصیت قرار دارد، اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. آنچه در مستند زمستان طولانی اتفاق می‌افتد، چگونگی مواجهه و بازتاب آن رویدادهاست که در کشف درام و توسعه شخصیت‌های داستانی مهم است.


گفتنی است این مستند چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ -ساعت ۲۱:۳۰ در سالن 3 و شنبه ۲۴ آذر، ساعت ۱۹:۳۰ در سالن ۶ پرديس چارسو به نمایش در می‌آید.

هجدهمين جشنواره بين المللي سينما حقيقت از ١٨ تا ٢٥ آذر در تهران، پرديس چارسو برگزار مي شود

عوامل مستند «زمستان طولانی»:

کارگردان: حسن جعفری،

تهیه کننده: یاسر فریادرس

تصویربردار: یاسر طالبی، فرحبخش فرهیدنیا

تدوینگر: یاسر طالبی

پژوهش: علی رمضانی پاجی

نویسنده: فرزانه فتحی و حسن جعفری

و با حضور خانواده قدمعلی مزدی

تهيه شده در مركز گسترش سينمای مستند و تجربي