تعداد بازدید: 4708

توصیه به دیگران 1

دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

خلیج فارس و دیگر هیچ

يادداشتي از:دکتر میلاد محقق،استاد دانشگاه،متولد رامسر


 در روزهای اخیر به اغلب تلفن های همراه، پیام کوتاهی بدین شرح ارسال شده است:

"سایت گوگل نام خلیج فارس را به خلیج عربی تغییر داده است. اگر یک میلیون نفر اعتراض خود را به آدرس زیر بفرستند، سایت گوگل مجبور به برگرداندن نام خلیج فارس می شود: www.petitiononline.com/sos02082/petitionhtml این پیام را به هر کسی که فکر می کنید غرور ایرانی بودن داره، بفرستید."

مدتی است که ماجرای تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی در برخی از سایت های شبکه جهانی اینترنت، در صدر اخبار و اطلاعات رسانه ها و محافل داخل و خارج از کشور قرار گرفته و در این باره مطالب و تحلیل های زیادی گفته و نوشته شده است.

این که چرا برخی از رسانه ها از نام جعلی خلیج عربی به جای نام اصلی آن یعنی خلیج فارس استفاده می کنند پرسشی است که هر ایرانی وطن دوست بايد به آن پاسخ دهد.

 کشور ایران چه قبل و چه بعد از اسلام، دارای برجستگی های فرهنگی،اجتماعی،اقتصادی و سیاسی قابل توجهی در بین سایر کشورهای جهان بوده و این موضوع باعث ایجاد و برقراری حساسیت های منفی و مثبت برخی کشورها، نسبت به این نقطه از کره زمین، شده است که تا کنون نیز این مسئله تداوم دارد.

 داشته ها و توانمندی های ایران در دوره های قبل و بعد از اسلام در زمینه های مختلف موجب توجه ممالک جهان به منابع طبیعی و انسانی آن و عاملی برای بروز جنگ ها شد تا جایی که بیشترین منابع ما در این جنگها از بین رفت و ملت ما بارها و بارها، به بازسازی کشورش پرداخت.

 این قصه هنوز هم ادامه دارد و در حالی که زمان زیادی از پایان جنگ تحمیلی هشت ساله عراق علیه ایران نگذشته است، از سوی برخی کشورهای زورگو، تحت فشار قرار گرفته ایم.

 از طرفی همان گونه که می دانید در دنیای کنونی تهاجم فرهنگی تا حدود زیادی جایگزین حملات نظامی شده و کشورهای مذکور برای ایجاد سلطه بر کشورهای هدف، از ابزارهای فرهنگی بیش از پیش استفاده می کنند.

 شاید بتوان تغییر نام یک نقطه از کره زمین که نام آن دارای اصالت و ریشه تاریخی است را نوعی تهاجم فرهنگی نامید و بر اساس آن اهداف عاملین را تشخیص داد.

کشورهای عربی که در سالهای اخیر به تحولات چشمگیر اقتصادی دست یافته اند برای قدرتهای بزرگ نقطه هدف مناسبی جهت تامین منافع سرشار محسوب می شوند و آنان با روش های مختلف برای رسیدن به این منافع در حال فعالیت می باشند.

 از سویی دیگر، منطقه خلیج فارس و دریای عمان، و در میانه آنها تنگه هرمز، از لحاظ استراتژیک، از اهمیت بالایی برخوردار است و محل عبور و مرور کشتیهای تجاری و نفتکشهای بزرگ که مسئولیت تامین انرژی کشورهای صنعتی جهان را بر عهده دارند می باشد، همین مسائل حساسیت منطقه را بسیار بالا برده است تا جایی که کشورهای زورگو این منطقه را جزئی از منافع ملی خود دانسته و برای حفظ آن در تلاش و تکاپوی سیاسی و نظامی هستند. موارد فوق دارای مصداق هایی است که ملت ما بارها به چشم خود دیده و طعم تلخ آنها را چشیده است و ما بیش از این در باره آنها نمی پردازیم.

 با وضعیتی که در باره منطقه وجود دارد، رفتار ما ایرانیان در داخل کشور بسیار می تواند تعیین کننده باشد و این تاثیر در حوزه های فرهنگی بیش از سایر حوزه ها نمود می یابد و آنچه دشمنان این مرزوبوم را در جهت دست اندازی به منافع ما بیش از هرچیز دیگری تشویق می کند، غفلت مردم ایران نسبت به داشته های فرهنگی شان می باشد که آنها با استفاده از ضعفهای فرهنگی جامعه ایرانیان، خواهند توانست با تزریق برنامه های جعلی به بدنه فرهنگی کشور، مسیر صحیح زندگی مان را تغییر داده و با این روش حساسیت های فرهنگی ملت ایران را به حداقل ممکن کاهش دهند.

 در ادامه، کاهش حساسیت های فرهنگی یک ملت همیشه برابر است با پذیرش فرهنگهای وارداتی جعلی و بیگانه که بیشترین آسیبهای اجتماعی،اقتصادی و سیاسی را به کشور وارد خواهد کرد و این مسیر نقطه آغازین وابستگی و حذف استقلال و به تبع آن آزادی ملتهای دارای اصالتهای فرهنگی محسوب می شود.

همه ما به یاد داریم زمانی که انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357 بوقوع پیوست برخی از افراد به داشته های فرهنگی ما ایرانیان حمله ور شده و قصد امحاء آنها را داشتند تا جایی که با برگزاری جشن های سال نو و عید نوروز و آداب و رسوم مربوط به آن مخالفت آشکار داشتند و همان دوران بود که برخی از دلسوزان و فعالان وطن دوست در حوزه های فرهنگی نسبت به عواقب تاریک اینگونه رفتارها به مردم و مسئولان هشدار می دادند و شوربختانه بسیاری از ما در این باره غافل بودیم تا این که بعدها بواسطه نتایج منفی که به دست مان رسیده بود نسبت به احیای شعائر ملی کوشیدیم.

 اینک این مسیر ادامه دارد ولی نه با سرعت و دقت کافی، که این موضوع نیز از علل و عوامل متعددی ریشه می گیرد. در زمان حاضر که ما از هر سو تحت تهاجمات فرهنگی کشورهای سلطه گر قرار گرفته ایم و شدت این تهاجم به اندازه ای است که مقام معظم رهبری از آن به عنوان شبیخون فرهنگی یاد نموده اند بر ما است تا بیش از گذشته در اندیشه حفظ و احیا داشته های فرهنگی خود باشیم و از ایجاد اختلال در فعالیتهای فرهنگی سالم کشور بطور جدی پرهیز نماییم و بدانیم که که ایجاد اختلال در برنامه های اصیل فرهنگی کشور، باعث وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر بر پیکره فرهنگی این مرزو بوم خواهد شد و عواقب منفی آن همچون دودی خواهد بود که وارد چشم فرد فرد ایرانیان، چه داخل و چه خارج از کشور خواهد شد.

به جرات باید مدعی شد که حملات فرهنگی اخیر مانند جعل نام خلیج فارس،ساخت فیلم 300 و نظیر اینها که هر از گاهی ما شاهد آنها هستیم بر بستری که خود ما ایرانیان ایجاد می کنیم ساخته و پرداخته می شود و اگر ما در شناخت و حفظ و احیای برنامه های فرهنگی خود به طور موثر کوشش نماییم، هیچ قدرتی توان مقابله فرهنگی با ملت ایران را نداشته و هیچ گاه نیازی به ارسال پیام های کوتاه و نامه های الکترونیکی نخواهیم داشت.

 هیچ تردیدی وجود ندارد که داشته های فرهنگی ما، مجموعه ای از مفاهیمی است که در طول تاریخ ایران به وجود آمده و به نسل ما رسیده است و ما اکنون امانت دار این داشته های فرهنگی هستیم و بايدبه نسل های آینده انتقال دهیم.

 انتقال یک داشته اگر با تدابیر حفاظتی و امنیتی همراه نباشد ،هیچ امیدی در خصوص سالم ماندن آن داشته ها به وجود نخواهد آمد و برای رسیدن به این اطمینان که داشته های فرهنگی ما با حفظ اصالت های موجود در آن بدست نسل های آینده برسد باید به طراحی و اجرای برنامه های هوشمندانه تری بپردازیم که اکنون این مهم بر عهده ما قرار دارد.

 نگارنده از چند سال اخیر با همکاری برخی دوستان به این کار مبادرت ورزیده ایم و نتایج به نسبت خوشحال کننده ای را نیز به دست آورده ایم و در حال حاضر سعی داریم تا این حرکت را توسعه داده و شعاع اثربخشی آنها را افزایش دهیم.

در اینجا لازم است به نکته مهم و اساسی اشاره ای داشته باشیم و آن مربوط می شود به تاریخ ما ایرانیان. گاهی از اوقات ما شاهد آن هستیم که بعضی از دوستان در بیان تاریخ فرهنگی کشورمان دچار برخی اشتباهات به ظاهر سطحی اما به شدت عمیق می شوند و در واژه گزینی ها تعصبات بی مورد را بکار می برند که در اینجا نمی توان بطور واضح در باره آنها به بحث و بررسی پرداخت.

 اما به یاد داشته باشیم که تاریخ ایران شامل دو بخش پیش از اسلام و پس از آن است و داشته های ما نیز از همان دوران ها به دست مان رسیده است.

 به طور خلاصه باید چنین تعبیر کرد که افتخارات فرهنگی ما ایرانیان، ریشه در همه دورانها دارد. اگر برنامه های دینی و مذهبی ما دارای اهمیت ویژه ای هستند که هستند، در کنار آنها برنامه های فرهنگی دیگری که مربوط به هویت ملی ما هستند نیز از اهمیت ویژه ای برخوردارند و حفظ و احیای آنها به همان اندازه ای است که برای برنامه های دینی و مذهبی قائل هستیم.

 ایجاد و برقراری توازن در طراحی و اجرای برنامه های فرهنگی مذکور، یکی از اصلی ترین برنامه های دفاعی در برابر تهاجمات فرهنگی دشمنان این مرزو بوم است که همه ما باید با جدیت هر چه تمامتر در باره آن کوشا باشیم. در این صورت می توانیم با خیالی آسوده به زندگی خود پرداخته و هیچگاه نگران حملات فرهنگی دشمن نباشیم زیرا طرح پدافند فرهنگی ما بطور مستمر در حال اجرا است و در این مسیر، امید جایگزین بیم خواهد گردید. پس با جدیت به داشته های فرهنگی خود افتخار کنیم و در حفظ و احیای آنها با همبستگی و انسجام هر چه بهتر و بیشتر تلاش داشته باشیم و آنگاه به همه جهانیان بگوییم:

خلیج فارس و دیگر هیچ. 

 (drmohaqeq@gmail.com)


  • مهروش كريميپاسخ به این دیدگاه 0 0
    پنجشنبه 24 ارديبهشت 1388-0:0

    خليج فارس هميشه خليج ‹‹ فارس ›› است و تا ايران است و دنيا باقيست هميشه فارس باقي خواهد ماند تا زمانيكه نخواهيم هيچ قدرتي قادر به تغيير نام آن نخواهد شد و
    ‹‹ ما نمي خواهيم ››
    اصلاً زيبايي در اين واژه است كه بخوانيمش
    ‹‹ خليج فارس ››
    اصلاً معني مي دهد ؟ زيباست ؟ خليج عربي
    اَه ، اَه ... .
    اصالت در كلمه ايران و پارس و فارس است و همين بهترين دليل اينست كه خليج ما ‹‹خليج فارس ›› است .
    اصلاً بهتر است بگوييم خليج پارس .

    • مهرنوش خوشنوديپاسخ به این دیدگاه 0 0
      شنبه 11 خرداد 1387-0:0

      به نظرمن اين فقط يه دسيسه براي تفرقه اندازيه!
      اما نبايد باعث بشه كه ما هويت خودمونو فراموش كنيم .فرهنگ وتمدنمونو از ياد ببريم.
      وظيفه ماست
      كه اين اخبارو به نسل آينده برسونيم و نگذاريم تاريخ فراموشكارتر از اين كه هست بشود
      با اين وجود آينده دربردارنده اميد هاست

      • جمعه 10 خرداد 1387-0:0

        اگرسربه سر تن به كشتن دهيم
        از آن به كه كشور به دشمن دهيم
        The for ever Persian Gulf
        لعنت به اين عرب ها

        • يکشنبه 22 ارديبهشت 1387-0:0

          khalij hamishe fars iran arabhai malakh khor

          • شنبه 31 فروردين 1387-0:0

            eteraz kamelan bejast

            • شنبه 31 فروردين 1387-0:0

              khalij fars

              • خلیج عربی = دریای خزرپاسخ به این دیدگاه 0 0
                پنجشنبه 29 فروردين 1387-0:0

                دریای کاسپی کاسپین مازندران، جالب است بدانید ترک ها تهدید کرده اند اگر کسی خزر نگوید، خلیج را عربی می گویند، چون می دانند که خزر ها یک قوم وحشی و بی تمدن بیش نبودند، احتمالا ما هم باید همین کارو بکنیم چون جواب داده

                • یوسف اسداللهیپاسخ به این دیدگاه 0 0
                  چهارشنبه 28 فروردين 1387-0:0

                  اگر هر کشوری بخواهد بر اساس سلیقه ومنافع خودش نام جایی که قدمت هزاران ساله داردرا تغیر دهد دیگر در این جهان سنگ روی سنگ بند نمی آید و هر روزه شاهد دعوا و کشمکش کشور ها با هم هستیم و خلاصه باید نقشه جهان هر از گاهی تغیر کند به نظر من این حرکت از یک طرف ناشی از دشمنی دیرینه با کشور ما و ازطرف دیگر بیماری ناشی از گسترش سر زمین می باشدکه بایستی پادزهر آن را هشیارانه در دست داشته باشیم و در مقابل این میکروبهای خطرناک بایستیم

                  • میلاد صمیمی زادپاسخ به این دیدگاه 0 0
                    سه شنبه 27 فروردين 1387-0:0

                    خلیج همیشه فارس

                    • روح الله زارع استحریجیپاسخ به این دیدگاه 0 0
                      سه شنبه 27 فروردين 1387-0:0

                      خلیج همیشه فارس ما هستیم تا آخرش

                      • سه شنبه 27 فروردين 1387-0:0

                        سلام به مازند نومه و خوانندگان آن
                        من سپاسگزارم از اینکه در این ایام که بحث خلیج فارس باز هم داغ شده شما اقدام به درج اینگونه مقالات می کنید.
                        جا دارد از آقای دکتر محقق نیز تشکر ویژه داشته باشم.
                        بسیار زیبا به این موضوع پرداخته شده است. جای تحسین دارد.

                        • البرادعیپاسخ به این دیدگاه 0 0
                          سه شنبه 27 فروردين 1387-0:0

                          عربها خیلی علاقه مندند که ما جایگاه خود را در منطقه به آنها واگذار کنیم.غلطی که صدام مرتکب شده بود هم از همین تفکر ریشه می گرفت و ما در طول هشت سال با عراق کنه بهتر است بگوییم با دنیا جنگیدیم که فقط به همه ثابت کنیم که ما می خواهیم خودمان باشیم و به هویت خود ببالیم نه هویت های جعلی . و دیدیم که حفظ این هویت چقدر برای ما گران تمام شد و چه منابع و چه یارانی را از دست داده ایم.اما این جنگ یک برکت نیز محسوب می شد و آن هم این بود که به دنیا فهماندیم که ایران و ایرانی یعنی چه.پس مبارزه همچنان ادامه دارد و من بنوبه خود از مازندنومه و دکتر محقق تشکر می کنم که این مطالب را به ما ایرانیان یادآوری می کنند و ما از چرت های لحظه ای بیرون می آورند که بهوش و بگوش باشیم که یک لحظه غفلت یعنی:................

                          • دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

                            هنوز هم خیلی از دوستان هموطن با برگزاری آیین ملی مخالفت دارند .وقت آن رسیده که این عزیزان هم بخود آیند و وحدت و انسجامی که شعار سال گذشته مقام رهبری بوده حفظ کنند.
                            هویت ملی ما بی شک با شئائر دینی ما هیچ منافاتی ندارد.هر عاقلی می داند که ما تاریخ ایران را از مقطعی با اسلام می شناسیم به آن پایبندیم. از دکتر محقق هم بخاطر ورود به این بحث حساس تشکر دارم.و همچنین از مازندنومه

                            • پلنگ صورتیپاسخ به این دیدگاه 0 0
                              دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

                              سلام مازندنومه
                              ما برای دریافت نام واقعی سرزمینهای خود چگونه باید به دردسر بیفتیم.باز افرادی چون دکتر محقق به ریشه ها اشاره می کنند.یک عده آدم بی سواد می گویند تقصیر این است و آن است.بابا خجالت بکشید. ما خودمان هویت خودمان را می کوبیم و آنوقت انتظار داریم که عربهای ... مراقب ما باشند.درود بر مازند نومه و صد درود بر دکتر محقق

                              • دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

                                با این تفاسیر حالا چه کسی باید پاسخگو باشد که این اتفاقات افتاده و چرا در این کشور در باره اقدامات اشتباه کسی پاسخگو نیست؟

                                • عبدالله زارعپاسخ به این دیدگاه 0 0
                                  دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

                                  سلام به همه میهن دوستان
                                  و سلام به میلاد خان عزیز که همیشه قلبش برای وطن می تپد.شاید بهتر بود که آقای دکتر عزیز به برخی از اقداماتشان در خصوص ایجاد غرور و نشاط ملی اشاراتی می داشتند مانند برگزاری همایشهای مختلف در باره فردوسی آرش کمانگیر میراث پهلوانی و مواردی دیگر.همین شکسته نفسی ها پدر فعالان عرصه فرهنگی کشور را در آورده است.

                                  • دوشنبه 26 فروردين 1387-0:0

                                    بالاخره یکی آمد و درد دل ما را گفت.از آقای دکتر محقق بخاطر این اقدام متشکریم.


                                    ©2013 APG.ir